Zoeken in deze blog

maandag 26 april 2010

# 23 dingen en nu.....

De leukste dingen om te doen vond ik de podcasts, online foto bewerken en librarything. Dit zijn zeker dingen die ik vaker blijf gebruiken. Toen ik deze dingen deed had ik er ook echt lol in. Dat kon men wel merken aan o.a. mijn ‘idiote’ foto’s bij ding #8.
Wat een zeer handig iets was om te leren; google docs. Ongelooflijk handige toepassing die zeer vriendelijk in gebruik is.

Wat dit programma met mij gedaan heeft is mij meer wegwijs maken in allerlei toepassingen, maar ook met allerlei termen die ik wel eens langs hoorde komen. Ik kan nu zeggen dat ik weet waar 2.0 voor staat en er zelfs behoorlijk mee overweg kan.

Behoorlijk wat tijd heeft het wel gekost om alle dingen te doen, aan een uurtje per ding had ik in elk geval niet genoeg. Helemaal op momenten dat ik moe was, kon de frustratie wel eens toe slaan. Het laten zitten en de volgende dag verder gaan was een goede oplossing.

De cursus vond ik erg duidelijk en overzichtelijk. Alles werd heel duidelijk uitgelegd en ook wat er van ons gevraagd werd. Ik heb me er volgens mij prima door heen geworsteld, echt goede tips om de cursus te verbeteren zou ik op dit moment niet kunnen bedenken.

23 dingen was voor mij een online cursus waarbij ik heb geleerd wat web 2.0 is en daarbij ook een aantal toepassingen heb leren kennen en gebruiken, die ook na de 23 dingen cursus vervolg zullen krijgen.

zondag 11 april 2010

# 22 Bibliotheek 2.0

Na de filmpjes bekeken te hebben en o.a. de stukken van Jan te hebben gelezen, ben ik verder gegaan met het stuk van Kees Hamann, Update manifest bibliothecaris 2.0. Nu heb ik al die punten aandachtig gelezen en het eerste wat bij mij op kwam is: ‘wauw, wat een ideaal!’ Dat heeft denk ik nogal wat voeten in de aarde om te bewerkstelligen. Het blijft een feit dat er in meeste bibliotheken toch een beetje een oubollige, tuttige cultuur heerst. Mensen houden nu eenmaal niet van grote veranderingen.

Als de veranderingen ook nog eens overweldigend zijn en het lastig wordt om die bij te benen is het erg moeilijk om het net zo positief te benaderen als in het manifest staat: ‘…betrouwbaar, onpartijdig, betrokken, uitnodigend, toegankelijk, inspirerend, deskundig en communicatief… ..ik geniet van de opwinding en het plezier van positieve veranderingen en straal dat uit naar collega’s..’ Het zou de ideale situatie zijn.

Als bibliothecarissen gezamenlijk over deze instelling en positiviteit beschikken zou je samen absoluut dichterbij die vernieuwende bibliotheek 2.0 kunnen komen. Maar daar heb je ‘iedereen’ voor nodig, of in ieder geval het merendeel van de werknemers in de organisatie. Met slechts een handjevol mensen die hier achter staan, sla je uiteindelijk denk ik toch de plank mis.

De manier waarop bibliotheek 2.0 gepresenteerd wordt in de filmpjes vind ik erg aantrekkelijk. Ik denk zeker dat er op deze manier een groot publiek bereikt kan worden. Immers via communities kun je veel ideeën uitwisselen en hoef je niet keer op keer het wiel zelf uit te vinden. Op de community van bibliotheek 2.0 ning kun je ook netwerken en heel erg veel informatie op doen. Wat wel belangrijk blijft is het filteren van alle informatie. Want waar ik zelf vaak tegen aan loop is de grote hoeveelheid tijd die ik besteed op de verschillende communities en de ‘information overload’. Wat in het filmpje getoond werd over het reserveren en bestellen van boeken, bijvoorbeeld via Hyves d.m.v. een widget, is wat het voorgaande betreft een heel goede oplossing.

# 21 Sociale bibliotheek catalogi

Dit klinkt mij als ‘combinatie funtionaris’ toch best futuristisch in de oren. Eén nationale catalogus/ zoekmachine waarin je kunt opzoeken en zien wat het aanbod is, wat anderen er van vinden, die met één klik kunnen bestellen bij ‘jouw bibliotheek’.. Lijkt me prachtig en goed bruikbaar.

Een open catalogus waarin gebruikers zelf kunnen de waardering aan kunnen geven en taggen is wel iets van deze tijd en waar een bibliotheek aan zou moeten gaan. Je kunt er haast niet meer omheen. Zelfs bij Bol.com kun je bij boeken lezen wat anderen er van vonden en dat speelt absoluut mee in de keuze voor een bepaald boek. Is het goed bruikbaar in een kleuterklas? Ook wordt daar aangegeven welke soortgelijke boeken andere gebruikers nog meer bekeken hebben en dus ook relevant kunnen zijn voor jou.

# 20 LastFM

Leuke manier om met muziek bezig te zijn. Grappig om te zien hoe uiteenlopend de ‘library’ van 23dingen nu is. Los van tracks die te beluisteren zijn staan er inderdaad ook heel veel YouTube filmpjes op, zodat je de video kan bekijken. Ik kwam ook wel een onzin filmpje tegen waarbij je helemaal geen video ziet, maar gewoon iemand in beeld krijgt met heel vaag op de achtergrond het nummer.
Je kunt makkelijk naar profielen van mensen gaan, bijv. die op dat moment naar het gezochte nummer luisteren. Leuk als je lekker aan het surfen bent en nieuwsgierig naar anderen en hun muziek.

Wat het de bibliotheek te bieden zou hebben? Misschien de afdeling & collectie muziek op een nieuwe manier meer onder de aandacht brengen.

# 19

Bij ding #17 heb ik een stukje geschreven over Hyves. Daar wil ik nog wel even op door gaan. Ik heb een privé hyves en een ‘Juf-Semra-Hyves’ die het overigens best goed doet bij leerlingen en collega’s van me. Wel merk ik dat ik daar toch minder vaak op inlog, dan op mijn privé account.

Eerder was ik al de Hyve van de bibliotheek Haarlem tegen gekomen, alleen die was toen gewoon letterlijk in-actief. En nu kan ik hem zelfs helemaal niet meer terug vinden. De rest van de bibliotheken hebben nou ook niet echt veel leden. Rond de 100. De Hyve 'je bibliotheek’ heeft er op dit moment 871 en daar zijn er een aantal bibliotheken ‘gebundeld’, die staan als spots vermeld op het profiel. Echt veel actie is er niet dus voor de bibliotheken afzonderlijk.

 Ik ben van mening dat er via widgets wel wat meer actie kan ontstaan bij leden van zulke communities. Veel andere sites bieden het al aan om bijv. op twitter en facebook zichtbaar te worden met één klik op de knop. Dus dat ze linken aan een profielsite. Profielen zijn vaak heel persoonlijk, er staan foto’s, gadgets, blogs op. Een ‘boekenkast’ zou daar een vast onderdeel van moeten en kunnen zijn. Net als eerder bij LibraryThing: ‘Kijk in mijn boekenkast en zie wie ik ben’.

# 17 Hyves

Bijna 150 kilometer achter de kiezen, voor een tafel. Terwijl mijn zusje naast mij zit en zich afvraagt of we wel goed rijden, zit ik te hyven.

Gelukkig kan ik me bezig houden met de nieuwtjes van mijn vrienden op Hyves, want dat is mijn volgende ding-studie. De beginpagina is een soort nieuws/ updates pagina. Alle vrienden die kort geleden iets geplaatst hebben staan daar met hun nieuwtje. Zo zie ik dat een paar oude klasgenoten vanavond naar Awakenings gaan en dat mijn zusje onze trip naar het zuiden al had aangekondigd. Het leuke is, dat je meteen kan reageren op deze nieuw-geplaatste foto’s, video’s, gadgets en blogs. Het is een leuke start van een website die ook handig in gebruik is.

Bovenin staat: ‘Pimp my profile’. In kleine stapjes waar je enkel hoeft te klikken kan je je profiel simpelweg pimpen. Ook foto’s uploaden is gemakkelijk. Boven je eigen foto’s staat: ‘foto’s uploaden’. Het nadeel is wel dat het enige tijd kan duren voordat je foto’s ook daadwerkelijk zichtbaar zijn. Ook wil het nog wel eens zijn dat je de tekst van de foto wilt wijzigen, maar dat constant de oude titel of tekst zichtbaar is.

Veel mensen hebben een gadget (bijv. een filmpje van YouTube) op zijn of haar profiel. Moeilijk? Nee hoor. Je kunt de embed code van YouTube gewoon knippen en plakken in het venstertje van ‘gadget toevoegen’. Daarna geef je het filmpje een naam. Je kan ook direct een filmpje plaatsen door op de applicatie eronder te klikken. Zo hoef je alleen het filmpje op te zoeken en je voegt hem al in door één enkele klik.

Het is zo dat als jij je profiel hebt afgeschermd, alleen jou vrienden je blogs kunnen lezen. Of je foto’s zien, of je andere persoonlijke gegevens. Voor mensen die van buitenaf komen en enkel geïnteresseerd zijn in blogs, is het niet echt een handige site omdat de meeste profielen wel afgeschermd zijn voor buitenstaanders.

Het minder leuke aan hyves is, dat iedereen je als vriend kan toevoegen en het dus ook doet. Bijvoorbeeld mensen waar mee je op school zat, maar eigenlijk nooit sprak en ook niet wilt spreken. Maar weigeren kan natuurlijk altijd. En achteraf deleten kan ook. Momenteel zit ik op 129 vrienden. Alleen voel ik er binnenkort weer een goede schoonmaak aankomen.
Het is lente.

# 16 YouTube

Een YouTube account is niet nodig als je gewone standaard filmpjes wilt bekijken. Maar wil je een netwerk opbouwen dan is het wel nodig. Ook voor het uploaden van filmpjes heb je wel een account nodig. YouTube gebruik ik zelf vooral om gewoon lekker rond te kijken en te klikken. Via via kom je vaak bij de nieuwste muziekvideo’s en wat ook erg leuk is: de oude nummers weer eens opzoeken en beluisteren. Zo heb ik eens een blog geschreven tot 4 uur in de nacht over de nummers van één van mijn favourite artiesten. Usher heet hij. Ik volg hem ook op Twitter :-D

YouTube is ook een aanrader als je zin hebt om te lachen, er staan veel grappige filmpjes op. Je kan zoeken op tags, trefwoorden. Of natuurlijk gewoon op naam. Filmpjes op YouTube ter promotie van bepaalde dingen of diensten kan goed werken. Zo staan er al een aantal filmpjes op YouTube gemaakt door GenWhy een samenwerkingspartner van de bibliotheek, maar die zijn natuurlijk ook te zien op de site van Generation Why.

Een filmpje uploaden op YouTube is erg gemakkelijk. Het wijst voor zich, gewoon inloggen en klikken op uploaden. Als het filmpje geupload is, kun je het meteen bekijken. Filmpjes waar kinderen op staan kun je niet zomaar op YouTube (dus het internet) zetten. Daar is toestemming voor nodig van de ouders. Het filmpje dat ik hier heb geplaatst is privé, dus niet voor iedereen zichtbaar. Met jullie wil ik het natuurlijk wel delen. Alleen wel opletten dat je niet misselijk wordt van Berna haar filmkwaliteiten. Nooit draaien met een fotocamera tijdens het filmen…

# 15 Podcasts

Van Podcasts had ik wel gehoord en ik heb het ook wel eens iets beluisterd, maar op de één of andere manier dacht ik dat er meestal voor betaald moest worden.
Om dit ‘ding’ te kunnen doen heb ik iTunes op mijn laptop geïnstalleerd. Ik heb een iPod, dus met iTunes ben ik wel bekend. En nu kan ik ook muziek via mijn laptop overzetten. Altijd handig.
Toch ben ik niet iemand die heel veel met mijn mp3 speler doet. Meestal gebruik ik hem als ik in het vliegtuig zit of op het strand lig. En terwijl ik dit schrijf bedenk ik me dat dit helemaal niet waar is.. In mijn auto heb ik een muziekspeler waar ik mijn iPod op aan kan sluiten en zelfs nu staat er een muziek op, mijn iPod. Maar om nu constant de muziek te vernieuwen of er Podcasts op zetten? Nee, dat lijkt me niets. Het updaten van de muziek die er op staat vind ik al een irritante klus.

Na het downloaden van iTunes wordt er wel heel duidelijk uitgelegd d.m.v. een filmpje wat Podcasts zijn en hoe je het kunt gebruiken via iTunes. Je kunt je abonneren op bijv. een bepaalde zender en dan worden er steeds nieuwe Podcasts toegevoegd. Bovenin het mapje kun je zien hoeveel onbeluisterde Podcasts er zijn. De Podcasts zijn gratis en het zijn er wel meer dan 100.000.

Ik heb naar een aantal podcasts geluisterd voor dit onderdeel. Ik heb gezocht naar ‘Usher’ en ik kwam, behalve een radiouitzending waarin hij was, ook videocasts tegen, super leuk! Nooit geweten dat dit bestond! Daarna heb ik gezocht op ‘library’ en ook op ‘bibliotheek’. Daar kwam ik op Biebwatch van Pro Biblio en Ubieb. Bij Ubieb gaan kinderen onder begeleiding aan de slag om eigen video producties in en om hun bibliotheek te maken. Deze worden dus ook verspreid via Podcasts.

Ik denk dat via Podcasts zeker veel onder het publiek te brengen valt. Los daarvan is het voor kinderen een middel om educatieve projecten naar buiten te brengen, maar ook te bekijken en te beluisteren via hun eigen mp3. De rol van de mediacoach is hierin absoluut zeer belangrijk.

# 14 IM

Ik ben momenteel een #1 fan van msn. Zo zijn er een paar uitvindingen op de wereld die mijn leven zovéél makkelijker hebben gemaakt: 1. Tampons, 2. de TomTom en 3. msn.

Op het moment zit ik elke avond wel op msn. Niet met mijn collega’s zoals hier bij 23dingen als idee aangegeven staat, maar met mijn man. Partner. Hmm.. vriend. Aap? Over msn kan ik wel het één en ander vertellen. Dat het makkelijk is, gewoon aanmelden met je email account. Zie je iemand uit je vriendenlijst online, dan kun je kletsen. Zie je iemand niet online, dan kun je ook kletsen maar krijg je geen antwoord terug. Of je krijgt wel antwoord terug, want stiekem zijn er ook genoeg mensen online.

En dan die geweldige webcam die je kunt aanzetten (als je er één aangesloten hebt). Dan kun je elkaar zien. En als je een videogesprek start, kun je elkaar zelfs zien én horen! Gratis! (Nou, soort van dan.. als je een internet aansluiting hebt thuis, betaal je daar natuurlijk wel een bepaald bedrag voor). Nu zijn er natuurlijk ook 100 nadelen te noemen, maar die wegen niet op tegen de voordelen voor mij op dit moment. Die man van mij zit namelijk (nog) in Turkije.

Als we de iets serieuzere kant op gaan wat msn betreft is er héél veel wat bijvoorbeeld de jeugd nog bijgebracht kan worden. De mediacoach kan hierin een zeer belangrijke rol vervullen. In elk geval op de scholen waarin zij werkzaam is.Want chatten is niet ongevaarlijk. Zeker niet als je niet alert genoeg bent en een jonge meid of knul op zoek naar avontuur en actie. Op het internet zijn contacten makkelijk gelegd. De drempel is lager dan in het echte dagelijkse leven en het is leuk tijdverdrijf.

Er is al veel over gezegd en helaas is er al genoeg voorgevallen wat dit onderwerp betreft.


Voor nu hou ik het maar bij de positieve ‘flow’ en zet ik straks blij mijn msn aan. Om vervolgens wel weer zwaar geïrriteerd te raken door die #..*! microfoon die niet goed werkt en ik het gevoel heb met mijn virtuele robot te praten.

# 13 kantoor toepassingen

Google Docs Rocks!


Ik kan niet anders zeggen. Wat een uitvinding is dit weer. Fantastisch om op deze manier aan documenten te werken. Dankzij 23dingen weet ik wat dit is, hoe het moet en wat voor onnodige tijd en frustratie je ermee kan besparen. Dit is zeker iets wat ik onder de aandacht moet brengen van collega’s en mensen waarmee ik samenwerk. Ik vind het net iets als die wiki’s, waarin je ook kan aanpassen en werken aan een ‘project’.

Het uploaden van een document is zo gepiept. Je kan mensen uitnodigen per email of de link sturen zodat ze meteen in het document kunnen. Daarbij kun je aangeven of ze het alleen mogen lezen of aanpassingen kunnen doen. Ook de aanpassingen zijn meteen zichtbaar. Je kunt instellen op welke manier je dit wilt zien, vet gedrukt of d.m.v. ‘nieuw’.

Het onderstaande is een document over mijn naschoolse activiteiten:
https://docs.google.com/Doc?docid=0Ad-QVhozDNuaZHd0cHozY18wZ2JxNHA1ZGo&hl=nl

#10 Social Bookmarking

Toevallig wilde ik gisteren op de mini- laptop van mijn zusje even snel kijken of ik al een email had ontvangen van iemand die ik nodig had. Ik had geen zin om mijn eigen laptop helemaal op te starten. Alleen inderdaad heb ik, waarschijnlijk net als de meeste collega’s, Groupwise gewoon tussen mijn favorieten staan en ben ik er met één klik. Via google deed ik één of twee pogingen en zette daarna toch maar met een zucht mijn eigen laptop aan. Delicious is dan een ideale manier om toch bij al je sites te komen zónder zoektocht. En eerlijk, ik had er geen idee van dat dit bestond.

Nu moest ik voor dit ‘ding’ wel behoorlijk zoeken. Mijn frustratie gehalte steeg behoorlijk, maar na een nachtje slapen en nogmaals goed lezen en kijken heb ik toch een delicious account aangemaakt en ook de icoontjes geïnstalleerd op mijn toolbar. Het is inderdaad eenvoudig om een website toe te voegen. Gewoon klikken, tags invullen en klaar.

Ik heb een aantal van mijn favorieten aan delicious toegevoegd en mijn favoriet Marktplaats is door 1344 mensen in zijn bookmark collectie opgenomen. Er zijn ontzettend veel verschillende tags aan toegekend; handel, verkoop ,shoppig, veiling, etc.

Eerlijk gezegd ben ik wat dit onderdeel betreft een beetje blanco wat de bibliotheek betreft. Ik vind het vooral leuk en handig voor persoonlijk gebruik.

http://delicious.com/iamzemm

# 12 Twitter

Die Twitter account heb ik een tijdje geleden aangemaakt, alleen blijf ik het een gek idee vinden om ‘steeds’ te vertellen wat ik aan het doen ben of wat er speelt in mijn beleving. Dat is ook wel de reden waarom ik tot nu toe nog steeds geen tweet had geplaatst. Dat is ook iets wat ik bijvoorbeeld op Hyves niet doe, de ‘wie, wat , waar’ invullen. Of héél vaagjes: ‘Over een paar weken :vliegtuigje: @ Turkey’.

Ik moet wel zeggen dat het leuk en handig kan zijn om er rond te snuffelen. Als je snuffelt klik je haast automatisch op ‘volgen’. Gewoon omdat er veel interessants voorbij komt. Obama ga ik nu even opzoeken, die wil ik wel in mijn lijstje hebben. Charmante man. Ghehehe. Wat ook erg leuk is dat Usher mij een ‘happy easter’ wenste. Hij zei erbij dat ik niet teveel chocolade moest eten. Zo leuk, hij had het écht tegen mij! :-D


De site zelf vind ik goed overzichtelijk. Je kunt ook je profiel personaliseren en een leuk kleurtje geven en een leuke foto plaatsen. Ga jij me ook volgen (al vind ik mezelf echt niet zo 'bijzonder')? Klik boven aan mijn pagina op 'follow'.

# 11 Wiki's

Het stuk wat ik las over Wiki’s in het onderwijs spraken mij erg aan. Alhoewel ik bij het delen van kennis, werkstukken en producten toch wat bedenkingen heb. Maar de andere kant is; anders zouden ze die boekverslagen ook wel elders op het net kunnen vinden en gebruiken. Wat ik goed vond van de Wiki van de bibliotheek Vlissingen is dat er informatie staat over uiteenlopende onderwerpen, bijvoorbeeld autisme, loverboys en huiselijk geweld. Ik denk dat Wiki’s voor bibliotheken goed inzetbaar zijn. Op die manier kun je veel informatie geven en vergaren. Ook de Wiki-kids vind ik een heel goed initiatief. Op deze manier kunnen de kinderen in hun eigen begrijpelijke taal van elkaar leren en met een kritische blik te kijken.

Leuk, deelnemen aan de 23dingen Wiki. Leuk thema gekozen Rob. Mijn favorite sport is... Zumba! ;-)
http://23dingen.pbworks.com/Favoriete-sport

Onze mediacoach!

Misschien hebben jullie deze al gezien, maar dit filmpje van Saskia wilde ik toch met jullie delen.

# 9 web 2.0

Wat mij opvalt nu ik de 23dingen cursus doe, is dat ik inderdaad met andere ogen naar websites kijk. Ik heb bij #4 RSS geleerd, waar ik nog helemaal nooit van gehoord had. Ook kijk ik met andere ogen naar de televisie en zelfs het luisteren naar muziek en het bekijken van filmpjes op YouTube gaat bewuster. Er is zoveel te zien, te horen en te leren wat media en internet betreft.

Wat mijn functie bij de bibliotheek betreft (leesbevordering combinatiefunctie) zou het leuk zijn om meer met filmmateriaal te doen. Bijvoorbeeld op de (jeugd)website van de bibliotheek. Van elke leuke activiteit is er wel een leuke filmpje (te maken) of een leuke foto. Door bijvoorbeeld flickr en/of YouTube zou je dit materiaal toegankelijk kunnen maken voor een breder publiek.

Wat ik wel lastig blijf vinden is dat er gewoon zo ontzettend veel is. Er zijn zoveel sites, zoveel mogelijkheden die je kunt toepassen. Het is een taak op zich. Iemand zou zich hier volledig op moeten kunnen storten, wil je het goed laten werken voor de bibliotheek. Iemand die van alles goed op de hoogte is en alles continu 'up to date' houdt. En dat is op dit moment wel erg lastig te realiseren ben ik van mening.

# 8 Online plaatjes bewerken... Sem & Jesus

Dit is echt ontzettend leuk en grappig om te doen. Ik moet zeggen dat ik erge lol heb gehad met mezelf vandaag. Mijn creaties kun je hier bekijken. Met mijn nieuwe tattoo… humor! :-D









# 7 Flickr verder ontdekken...

Heel leuk, die mashups! De resultaten waren overweldigend toen ik ‘banana’ intikte op Findr (i.p.v. Jaguar).

Ook het zoeken bij Google maps is erg leuk, daar had ik hiervoor ook nooit gebruik van gemaakt. Ik heb gezocht op onze woonplaats in Turkije, Nazilli, en vond deze foto.

Leuk om tegen te komen. De dingen die je kan doen met je foto’s via Flickr Toys zijn echt oneindig.
Net als Brammetje al zei, het lijkt inderdaad wel een speeltuin. Erg leuke tijdsbesteding. En dat zeg ik ;-)

zaterdag 10 april 2010

# 5 RSS vinden

Van dit ‘ding’ heb ik in elk geval geleerd dat er überhaupt zoekmachines bestaan die in blogs zoeken. Beide zoekmachines vond ik wel goed bruikbaar, alleen bij bloglines kwam ik ook vacatures tegen tussen de resultaten die weergegeven werden. Niet zo interessant. Athans niet waar ik naar op zoek was toen ik het woord ‘combinatiefunctie’ intikte. Maar misschien zijn die vacatures over een paar maanden wel relevant? (..dat was even een sneer naar hogerop..hehe).
RSS vinden vind ik helemaal geen probleem. Ik heb ook ontdekt dat ik op mijn laptop naast ‘favorieten’ een blokje hebt voor RSS, dan abonneer ik me gewoon via mijn laptop op feeds. Ook wel erg handig. Om het in mijn google reader te plaatsen kopieer ik die link gewoon en plak ik het in het balkje en zo gepiept!

donderdag 25 maart 2010

# 18 LibraryThing

Het was een tijdje ‘stilletjes’ rond mij en 23 dingen. Ik was diep onder de indruk van mijn eigen profielfoto en heb een paar weken alleen maar geluiden als ‘mmmm….’ geproduceerd. Ja hoor. Was dat maar waar. Maar ik heb wel meteen stiekem als eerste 23 dingen oefening een LibraryThing account aangemaakt. Wat een ontzettende leuke site. Nu heb ik niet zo verschrikkelijk veel boeken gelezen de afgelopen 10 jaar, maar ik maak een flinke inhaalslag. Boeken blijven een mysterieuze aantrekkingskracht hebben. Een fijn gevoel om ‘mijn’ boeken zo bij elkaar te zien in mijn virtuele boekenkast. Het voelt vertrouwd en het weerspiegelt mijn persoonlijkheid. Bij het plaatsen van mijn boeken kon ik van een aantal niet de (juiste) kaft vinden, die heb ik via het internet opgezocht en geupload. Als het goed is kunnen andere gebruikers daar nu ook gebruik van maken. De boeken uit mijn bieb die de meeste leden hebben zijn ‘De wereld van Sofie- Jostein Gaarder’, ‘Eten, bidden, beminnen- E. Gilbert’, ‘Een nieuwe aarde’ en ‘De kracht van het nu - Eckhart Tolle’, ‘De zeven spirituele wetten van succes- Deepak Chopra’ en ‘Voor ik doodga- Jane Downham’. Behalve ‘Eten, bidden, beminnen’ zijn er niet echt veel besprekingen van mijn boeken. Misschien moet ik maar eens wat gaan schrijven. Wat ik een heel boeiend boek vond was ‘De dochter van de Imam’ geschreven door Hannah Shah. Het gaat over een meisje dat jarenlang wordt misbruikt door haar vader die Imam is en voor de islamitische buitenwereld een belangrijke voorbeeldfunctie heeft. Mijn nieuwste aanwinsten zijn ‘Niet zonder jou- Alan & Irene Brogan’ en ‘De vrouwen van de profeet- Nahed Selim’. Hier rechts heb ik mijn LibraryWidget geplaats. 

woensdag 24 maart 2010

Verteltafel thema huis


Mama Muh bouwt een boomhut
Originally uploaded by Zemm2010

Mama Muh bouwt een boomhut

Verteltafel foto eten & drinken


Tommie en de torenhoge boterham
Originally uploaded by Zemm2010

Tommie en de torenhoge boterham

# 6 Flickr 'Ehm...dit klinkt als...'



Dit onderdeel is wel een goede gelegenheid om te delen met jullie waar ik het nou precies over heb als ik praat over ‘mijn’ verteltafels. De meesten van jullie weten in elk geval wel dat het vooral speelt op de scholen waar Saskia (dé mediacoach) en ik werken en het gaat om een prentenboek wat ‘uitgebeeld’ wordt. Er staat ook steeds een exemplaar van de meest actuele verteltafel op de jeugdafdeling van de Centrale bibliotheek. Maar misschien weet toch nog niet iedereen wat het doel ervan is en misschien is het ook leuk om te bloggen over wat er tijdens ‘the making of’ allemaal bij komt kijken.

De verteltafel is een middel om belangstelling te wekken voor boeken, verhalen en taal. Hierbij gaat natuurlijk het plezier dat de kinderen eraan zouden moeten beleven voorop. Het begint dus al met het uitzoeken van een geschikt prentenboek, waarbij de personages duidelijk zijn en er eenvoudige handelingen uitgevoerd kunnen worden met de bijbehorende attributen. Herhaald voorlezen en vertellen is een erg belangrijk doel van de verteltafel. Via een betekenisvolle inhoud, dus door iets wat ‘leeft’ bij de kinderen, kun je ervoor zorgen dat de verhaalinhoud optimaal wordt opgenomen. Mede doordat ze zich beter kunnen inleven, concentreren en ze dingen herkennen kun je veel bereiken op het gebied van woordenschatontwikkeling. Dit is ook de reden waarom ik altijd aansluit bij thema’s die op de scholen lopen, zoals bijvoorbeeld nu ‘kleding/ de kleermaker’ en straks ‘kunst’.

Nu komen er in prentenboeken wel een heleboel moeilijke begrippen voor. Daarom maak ik van tevoren altijd een begrippen- en een attributenlijst. De begrippenlijst is vaak lang…. dus de attributenlijst ook! Daarmee begint voor mij vaak al de ‘help- ik- zie- sterretjes- periode’ en dit is vooral te danken aan mijn neiging naar ‘perfectionisme’. Ik wil het namelijk állemaal vinden en kopen en het moet er het liefst ook nog net zo uitzien als in het boekje. Ja. En dat gaat natuurlijk niet.
Gelukkig zijn de materialen die ik aanschaf wel (bijna) altijd leuk en aantrekkelijk voor de kinderen. En ze kunnen tegen een stootje.

Om er niet een al te lang verhaal van te maken zet ik in een sneltreinvaart neer wat nog meer…. een handleiding met een beschrijving van het prentenboek, een aantal lesideeën, een decorplaat met benamingen en de titel van het boekje, woordkaartjes met foto van moeilijke begrippen, een lijst met ‘zelf-uitleggen-woorden’ voor de leerkracht (vooral ‘doe’ woorden: kuchen, verbaasd, prachtig,..) , een kaartje voor op het kiesbord in de klas (dan kunnen ze kiezen dat ze bij de tafel willen spelen), benamingen op de attributen (voor zover mogelijk), en at last but not least: een digitale versie van het boek (pp of moviemaker). Dit alles maakt de verteltafel echt een fantastisch leermiddel. En dit alles is als aanvulling op het reguliere lesprogramma! Impuls Brede School, toch echt een geweldige initiatief vanuit van het rijk, een slimme zet van de bibliotheek van de toekomst en een aanwinst voor de scholen. Je kunt nog even door naar mijn verteltafel ‘set’ op Flickr..?

http://www.flickr.com/photos/zemm2010/sets/

* Was dit de manier om jullie door te linken.. ik denk dat ik iets niet helder zie @ Flickr?

woensdag 10 februari 2010

# 4 RSS & De huwelijksboot

Wat RSS betreft heb ik ze nu, als het goed is, allemaal wel op een rijtje. Wat betreft het huwelijk nog niet helemaal, daar is het nog te vroeg voor. Na mijn enthousiast uitgezochte abonnement op nieuwsberichten van het NOS Jeugdjournaal, werd ik meteen geconfronteerd met een opvallend bericht over de apen Loza en Bobo uit Egypte. Zij zijn vandaag namelijk in het huwelijksbootje gestapt. Daar ga ik straks nog even wat over zeggen, maar ik maak even een uitstapje naar een paar jaar terug...
Op een avond zit ik gezellig bij mijn ouders thuis, televisie te kijken. Mijn broer, schoonzus en haar broertje U.(deze verblijft op dat moment voor een paar maanden in NL bij hen in huis) zijn er ook bij. Op de Turkse zender waar we die avond naar kijken worden we om de 10 minuten verveeld met een 'video-ringtone' reclamespotje waarin er 5 apen op een rij staan te dansen. Een soort line-dancing. Uiteraard met een idioot muziekje erbij. Nadat we het al 37 keer gezien hebben en er steeds stommere grapjes over gemaakt zijn, komt U. met een geniale opmerking: 'Dat zou toch wel leuk zijn hé? Een aapje in huis, die je nog helemaal moet opvoeden enzo....' Eventjes was het stil, maar mijn 'Hoezo??! Dat doen zij nu toch al??' daarbij knikkend in de richting van mijn broer, deed het wel erg goed zo laat op de avond. Nu wil ik wel even uitleggen waarom ik hier de link leg met het NOS bericht. Het aapje U. is namelijk sinds 28 december in het huwelijksbootje gestapt met niemand minder dan het kleinste aapje uit de ringtone reclame (volgens mijn vader). Ik dus.
Wauw, hoe RSS nu al naadloos aansluit op mijn belevingswereld..

Loza & Bobohttp://nos.nl/l/tcm:5-652921/


Semra & Ulus

zondag 24 januari 2010

Ik en 2.0

Ja, ik weet nu zo ongeveer wat 2.0 eigenlijk betekent. Terwijl ik toch al een hele tijd gebruik schijn te maken van dit fenomeen. Als jonge meid had ik een account op de PartyPeeps site, waar ik al snel geconfronteerd werd met 'gevaren' die een niet-mediawijze leef- en belevingswereld met zich meebrengt. Los van mijn eigen stomiteiten, heb ik daar menig uur versleten mij vol verbazing afvragend waarom mensen zoveel 'persoonlijke dingen' openlijk op internet zetten. Dus met dit in mijn achterhoofd en een aantal niet-zo-leuke ervaringen rijker, opende ik mijn hyves account in april 2006. Inmiddels afgeschermd en alleen voor vrienden zichtbaar. Behalve de profielfoto, die iedereen gewoon van de site kan plukken.
Het blijft leuk om een 'eigen' page te hebben en op deze manier contacten te onderhouden met 'vrienden' en anderen te 'leren kennen'. Ook is het leuk om als biebjuf te communiceren met leerlingen op een informele manier en kan het nuttig zijn om te zien wat hen allemaal bezig houdt. Met een speciaal aangemaakte juffenhyves natuurlijk. Alleen gaat er wel weer ergens iets mis als er onder mijn zeer degelijke truttige profielfoto met alleen blote onderbenen 'wauw, sexy hoor juf' geplaatst wordt... Mijn account sluiten is geen mediawijze optie. De reactie verwijderen zou kunnen. Dat heb ik toch maar niet gedaan. Misschien onbewust toch een beetje bang dat de 2.0 kids mij, met mijn 30 jonge jaren en casual look, geen vet coole juf meer vinden, maar ouderwets. En 1.5.